Door wie wordt de implantaatbehandeling uitgevoerd?
Uw behandeling wordt vanaf uw eerste bezoek bij onze praktijk tot aan de nazorg behandeling uitgevoerd door tandarts Van der Laan. U houdt dus één vaste behandelaar.
Als u verwezen bent door uw tandarts zal uw tandarts aan ons laten weten wie de kroon / prothese mag vervaardigen. Alleen als uw tandarts hierom vraagt kunnen wij voor u ook de kroon of prothese maken.
Heb ik veel last na de implantaatbehandeling?
De meeste mensen vinden de klachten na de behandeling vaak meevallen en vergelijken het plaatsen van een implantaat met het trekken van een tand of kies.
Als een aanvullende kaakbot verhoging of verbreding uitgevoerd moet worden kunt u iets meer last hebben.
Het is belangrijk na de behandeling goed te koelen. U kunt dan de zwelling en blauwe plek zoveel mogelijk voorkomen. » Lees meer…
Hoe gaat het verder nadat het implantaat geplaatst is?
Na het plaatsen van het implantaat volgt een rustperiode waarin het implantaat vergroeit met uw kaakbot. De duur van de rustperiode is ongeveer 6 tot 12 weken, afhankelijk van locatie en botdichtheid.
Mocht er een botopbouw of sinuslift uitgevoerd worden zal de rustperiode langer zijn. Meestal duurt de rustperiode dan 4-6 maanden.
Wij kunnen vooraf aan de behandeling vaak inschatten hoelang de rustperiode voor u zal zijn.
Hoelang duurt het, als een element getrokken is, voordat het implantaat geplaatst wordt?
Als een tand of kies verwijderd wordt, zal meestal 2 maanden gewacht worden, voordat de implantaatbehandeling plaats zal vinden.
In sommige situaties kan in één behandeling zowel de tand of kies verwijderd worden, als het implantaat geplaatst worden.
Ik wil niet met en gat in mijn kaak lopen. Kan ik tussentijds een oplossing krijgen?
Vaak wordt gekozen voor een partieel kunststof plaatje als tijdelijke voorziening of een ‘plak-tand’ van composiet (vulling materiaal). Soms is het mogelijk om een tijdelijke kroon op het implantaat te plaatsen.
Kan ik na de implantaatbehandeling alleen naar huis met de auto of fiets?
Vaak kunt u na de behandeling alleen naar huis. Wij raden u echter aan om iemand mee te nemen die u eventueel kan rijden. Dit is voor u zelf vaak fijn mocht u zich toch niet zo prettig voelen na de behandeling.
U kunt zich moe en soms wat duizelig voelen, omdat u een tijd in de behandelstoel heeft gelegen en de behandeling door u wellicht als spannend ervaren wordt.
Zijn er risico’s aan de implantaatbehandeling?
Er is een risico op het ontstaan van een ontsteking rond het implantaat. In een enkel geval leidt ontsteking rond het implantaat tot verlies van het implantaat.
Een implantaat heeft een vastgroeipercentage van 98%. Wij bieden u gedurende het eerste jaar garantie op het vastgroeien van het implantaat.
» Lees meer…
Er is een kleine kans op schade van uw kaakzenuw. Door een goede behandelplanning zal dit zeer zelden tot nooit plaatsvinden.
Zijn er situaties wanneer een implantaatbehandeling niet kan? (zwanger, medicatie, ziekte)
Als u medicijnen gebruikt of een (auto immuun-)ziekte heeft komt dit in principe ter sprake tijdens het vooronderzoek. Medicatie tegen bot-ontkalking per infuus maakt vaak het plaatsen van een implantaat onverstandig.
Als u bestraald bent in het hoofd-hals-gebied is het uitvoeren van een implantaatbehandeling vaak af te raden.
Mocht u zwanger zijn kan het plaatsen van een implantaat in principe geen kwaad. Wel adviseren wij te wachten tot het eerste trimester voorbij is. Veel mensen kiezen er voor om de zwangerschap af te wachten en de implantaatbehandeling pas uit te voeren nadat de bevalling heeft plaatsgevonden.