Kosten

Wat kost een implantaat met kroon?

Een implantaat met kroon kost meestal tussen de € 1.500 en € 2.000 euro. Dit kostenverschil heeft te maken met de materiaalkeuze voor uw kroon en of uw kaak voldoende breedte heeft. Afhankelijk van de breedte van uw kaak is namelijk eventueel een aanvullende behandeling geïndiceerd.

Het vervangen van een tand of kies door middel van een implantaat met kroon wordt in principe niet vanuit de basisverzekering vergoed. Als u een aanvullende tandartsverzekering heeft kan wel een vergoeding plaatsvinden. Wij adviseren u uw polis te raadplegen of contact op te nemen met uw verzekeraar om goed geïnformeerd te zijn over de vergoedingen.

Wij werken zoveel mogelijk met een 3D-mondscanner, zodat wij geen afdrukken bij u hoeven te maken. Met behulp van de 3D-scan en onze eigen tandtechnicus zijn wij in staat om een kroon op een implantaat te vervaardigen, van hoogwaardige materialen tegen een scherpe prijs. Hierdoor kunnen wij een kroon met implantaat plaatsen vanaf €1.550,-

Een kroon (met implantaat) met een geïndividualiseerd tussen stuk en met opgebakken porselein komt op ongeveer €1.700,- Dit type kroon is vaak gewenst als de esthetiek belangrijk is. Mocht de kaak onvoldoende breedte hebben, vallen de kosten ongeveer € 300 hoger uit.

Na het uitvoeren van het vooronderzoek zullen wij een begroting voor u opstellen. Indien gewenst denken wij met u mee om de behandeling over 2 jaar te spreiden. Op deze manier worden de kosten verdeeld over meer kalenderjaren en kunt u optimaal gebruik maken van het budget van uw aanvullende tandartsverzekering.

Een andere optie is de belastingaftrek ziektekosten. Uw tandartsbehandeling valt namelijk onder de zorgkosten. Hierbij is wel sprake van een drempelbedrag. Raadpleeg voor meer informatie uw accountant of de site van de Belastingdienst over “Aftrek zorgkosten“.

Vergoeding vanuit de basisverzekering is alléén mogelijk als aan de volgende eisen wordt voldaan:

 • U jonger dan 23 jaar bent
 • U blijvende snijtanden of hoektanden mist
 • Er aangetoond kan worden dat het verlies of het ontbreken van de tand voor het 18e levensjaar is ontstaan.

Mocht u in onze ogen voldoen aan de eisen van de verzekering, zullen wij vervolgens een machtiging bij uw verzekeraar aanvragen. Als uw verzekering toestemming geeft voor het uitvoeren van de behandeling, is het verstandig om te wachten met implanteren totdat u uitgegroeid bent.

Op deze manier kan een voorspelbaar en esthetisch fraai resultaat verkregen worden, welke ook in de toekomst behouden kan blijven.

Als de verzekering een machtiging afgeeft voor het plaatsen van één of meer implantaten met kronen, zullen de kosten vanuit de basisverzekering vergoed worden. Hierbij is nog wel sprake van uw eigen risico.

Er is geen sprake van een eigen bijdrage voor het plaatsen van een implantaat of kroon. Wel is het belangrijk dat de totale behandeling vóór het 23e levensjaar afgerond is.

Krijg ik garantie op de behandeling?

Wij bieden u levenslange garantie op de materialen van het implantaat en het kroon tussenstuk. Op het materiaal van de kroon zelf geven wij 5 jaar garantie. Verder bieden wij het eerste jaar garantie op het vastgroeien van het implantaat.

Wij hebben gekozen voor een A-merk implantaat en werken altijd met originele onderdelen. Een A-merk doet veel onderzoek, biedt veel service en garandeert dat onderdelen ook na lange tijd nog te bestellen zijn. Door onze keuze voor een A-merk implantaat, kunnen wij u levenslange garantie op het implantaat en het kroon tussenstuk bieden.

Hoeveel kost een klikprothese?

De kosten voor een klikprothese zijn samengesteld uit de kosten voor het plaatsen van de implantaten en de kosten voor het vervaardigen van de klikprothese. De behandeling wordt vaak vergoed vanuit de basisverzekering. Wel moet uw verzekering goedkeuring geven. Het plaatsen van de implantaten is dan vaak gratis. Voor het vervaardigen van de prothese betaalt u een eigen bijdrage.

Vergoedingen klikprothese

Als u last heeft van een loszittende onder prothese, kunnen implantaten ervoor zorgen dat een nieuwe prothese vast kan klikken in de mond. Deze overkappingsprothese op implantaten wordt vaak vergoed vanuit de basisverzekering. Om in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering, moet u eerst gezien worden door onze implantoloog.

U komt in aanmerking voor een klikprothese, als u al langere tijd geen tanden en kiezen meer in de bovenkaak en/of onderkaak heeft, uw kaak flink geslonken is en u een technisch goed vervaardigde prothese heeft. Tandarts Van der Laan zal dan een machtiging aanvragen bij uw verzekering voor vergoeding van de behandeling. Als de verzekering goedkeuring geeft voor het uitvoeren van de behandeling, kan een afspraak gepland worden voor plaatsing van de implantaten. Meestal worden 2 implantaten in de onderkaak geplaatst. Mocht uw kaak erg geslonken zijn zullen 4 implantaten geplaatst worden.

Als de verzekering een machtiging afgegeven heeft zal de totale behandeling vanuit de basis verzekering vergoed worden. Mocht u uw eigen risico van de basisverzekering nog niet verbruikt hebben, moet u deze uiteraard wel betalen. Verder is er nog wel een wettelijk verplichte eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt mogelijk (deels) vergoed als u een aanvullende tandartsverzekering heeft.

Eigen bijdrage prothese op implantaten

De eigen bijdrage van een prothese op implantaten is als volgt:

 • Twee implantaten in de onderkaak en een nieuwe prothese in de boven- en onderkaak:
  Als eigen bijdrage betaalt u 17% van de kosten voor een klikgebit in de onderkaak en een nieuwe bovenprothese en betaalt u 10% van de kosten voor de drukknoppen of steg.
Drukknoppen voor implantaat
Drukknoppen
Steg voor implantaat
Steg
 • Twee implantaten in de onderkaak en een nieuwe prothese in de onderkaak:
  Als eigen bijdrage betaalt u 10% van de kosten voor een klikgebit in de onderkaak en betaalt u 10% van de kosten voor de drukknoppen of steg.
 • Vier implantaten in de bovenkaak en een nieuwe prothese in de bovenkaak:
  Als eigen bijdrage betaalt u 8% van de kosten voor een klikgebit in bovenkaak en betaalt u 8% van de kosten voor de drukknoppen of steg.

Afhankelijk van het type behandeling betaald u een eigen bijdrage van 200 tot 400 euro. Deze eigen bijdrage is wettelijk verplicht en kan mogelijk vergoed worden vanuit uw aanvullende tandartsverzekering. Wij moeten de behandeling vooraf bij uw verzekeraar aanvragen. U kunt uw verzekering raadplegen, voor overleg over de kosten welke door u betaald moeten worden.

Verder heeft uw verzekering een maximaal bedrag aan techniekkosten vastgesteld, die zij bereid zijn te vergoeden. Mocht u speciale wensen hebben waardoor wij dit bedrag overschrijden, zullen wij de extra kosten aan u factureren. Dit zal uiteraard vooraf met u besproken worden en is in normale situaties niet nodig.

Let op! Wij hebben er dit jaar bewust voor gekozen geen contracten met verzekeraars af te sluiten. Mocht u met uw verzekeraar de afspraak hebben gemaakt dat u alleen bij gecontracteerde behandelaren 100% vergoed krijgt, kan dit betekenen dat u een groter deel zelf moet betalen.

Als u aanvullend verzekerd bent kan de eigen bijdrage vaak vergoed worden vanuit deze verzekering. Wij adviseren u om de verzekeraar te vragen wat uw exacte kosten zullen zijn zodat u niet voor verrassingen komt te staan.